Over de hobbyfokker: Lillypad’s Hamstery

Naar aanleiding van het succes van de blogreeks over hobbyfokkers, besloot ik Lillypad’s hamstery eens te vragen of zij ook geïnterviewd wilde worden. Lillypad’s hamstery is een beginnende hobbyshowfokker uit Zuid-Holland en heeft net haar eerste nestjes en shows achter de rug. Wie schuilt er achter de naam?

Mandy is een 22-jarige, pas begonnen, hobbyfokker welke zich focust op de fok van roestkleurige Syrische hamsters voor show. Ze vertelde mij over haar fokdoelen, hearthamster en waarom ze besloot te gaan fokken nadat ze Syrische hamsters als huisdier had.

Lillypad’s Freya

Wie ben je?

Ik ben Mandy blom, 22 jaar jong en woonachtig in Giessenburg, Zuid-Holland. Ik ben afgestudeerd paraveterinair en ben nu op weg om biologie te gaan studeren!

Hoe ben je in de hamsterwereld terecht gekomen?

Een paar jaar geleden nam ik mijn eerste Syrische hamster als huisdier. Omdat ik deze soort hamster nog nooit in dierenwinkels hier in de buurt had gezien kwam ik direct uit bij een goede hobbyfokker. Hierdoor kwam ik vrijwel gelijk in een groep van ethische fokkers en liefhebbers die welzijn erg belangrijk vinden; en terecht. Na een paar Syrtjes als huisdier te hebben gehad begon het toch wel heel erg te kriebelen om zelf te gaan fokken. Ik heb mijzelf toen eerst zo goed mogelijk proberen in te lezen voor ik er aan begon. En ik heb heel veel geluk gehad dat ik vanaf het begin al omringd was met, in mijn mening, de juiste mensen in de wereld van de Syrenfokkers. Ik ben met open armen ontvangen door hele lieve mensen, zoals Romy’s Knagertjes.

Als je één ding mag kiezen, wat vind je dan het állerleukste aan de hamstery en alles er omheen?

Aan de dierenkant vind ik het opgroeien van de ukjes, van klein roze wormpje tot een volwassen diertje dat weer zelf ukjes krijgt, het allerleukste en mooiste. Aan de andere kant vind ik het leuke contact met de andere fokkers heel leuk. De gedeelde passie voor de dieren is echt super en je leert zoveel van elkaar.

Waar ligt jouw focus?

Mijn focus in het fokken ligt voornamelijk op de kleur roest en vanuit deze kleur fok ik chocolade, honing, zilverroest en zilverchocolade in lang en korthaar in de aftekeningen witband, schildpad en driekleur!

Mijn voorliefde voor de kleur roest en choco komt vooral voort uit mijn huisdiertjes die deze kleuren waren. Ik vind het mooie aan roest de warme bruinoranje kleur en het feit dat ze precies de hamsters van de Albert Heijn zijn! Bij chocolade vind ik het zo aandoenlijk dat ze een wit kinnetje en voetjes hebben. Deze kleuren waren ook beiden al erkend voor ik begon met fokken dus dat maakt ze voor het showfokken voor een beginner ook iets “simpeler”. Toen ik mijn eerste fokdiertjes ging zoeken kwam ik zilverroest tegen. Deze kleur kende ik nog niet maar ik vond het meteen prachtig. Het is ook een hele interessante kleur omdat de kleur zo erg veranderd vanaf een jong diertje tot een volwassen dier. Deze kleur is nog niet erkend en omdat het mijn lievelingskleur bevat leek dit mij een interessante kleur om als uitdaging voor de toekomst er bij te nemen.

Op welke prestatie (keuring, evenement, media) ben jij het meest trots?

Ik heb pas geleden, bij mijn 2de show ooit, gewonnen met een eigen gefokte hamstertje genaamd Bibi. Dat is tot nu toe mijn beste prestatie. Verder ben ik trots op elk kleintje wat hier tot nu toe geboren is.

Heb jij een ‘heart-hamster’? Zo ja; wie is dit?

Bibi eerste plaats gewonnen

Mijn heart hamster is Bibi! Dit was ze al voordat ze een show won. Dus dat maakte de winst nog leuker! Ik vind Bibi niet alleen prachtig maar ze heeft ook een súper karakter.

Wat hoop jij nog met jouw hamstery te bereiken?

Ik zou heel graag in de toekomst de kleur zilverroest tot erkenning proberen te willen krijgen maar dat is een ver toekomstplan.

Wat is jouw raad naar mensen die zelf zouden willen fokken?

Besef je goed dat fokken niet alleen maar schattig en leuk is! Er komt best vaak een hoop gedoe en stress bij kijken en het kan af en toe hartverscheurend zijn. En zorg er vooral voor dat je je omringd met de juist mensen. Wees streng in je selectie in je zoektocht naar goede fokkers. Als hun geen eisen stellen richting jou als beginnende fokker dan zullen ze dat in hun eigen fok ook niet echt doen. En vooral: bereid je goed voor! Wees niet bang om vragen te stellen en hou altijd het welzijn van het dier op nummer 1!

Lillypad’s Skittle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: