Fokbeleid

Waarom fok ik Syrische hamsters?

Syrische hamsters zijn altijd mijn favorieten geweest. Zoveel kleurslagen, zoveel vachttypes. Ze zijn fijn in de hand en niet zo klein als dwerghamsters, makkelijk en fijn te hanteren dus. Ondanks dat ze meer ruimte nodig hebben, vind ik de grote, overzichtelijke verblijven van de Syrische hamsters een leuk gezicht in mijn slaapkamer en dat wil ik graag met iedereen delen.

Gebruiksdoel formuleren:

Ik start(te) met het fokken van Syrische hamsters, omdat ik graag deel uit wil maken van de groep fokkers die zich inzet om bouw, kleur, gezondheid en karakter te verbeteren. Met deze dieren fok ik voornamelijk voor de show en jongen gaan naar vrienden, kennissen en andere liefhebbers in deze kringen.

Mijn doel is om een lijn langharige hamsters zonder gezondheidsproblemen te fokken. Ik hoop de hamsters te kunnen verbeteren in hun bouw. Ook hoop ik de kleur te kunnen stabiliseren, omdat dove en andere kleuren op zwart er om bekend staan dat het ‘zwevende’ kleuren zijn en dus lastig te beoordelen. Buiten deze schoonheidspuntjes vind ik het ontzettend belangrijk dat de hamsters een zacht karakter hebben, rustig zijn op de hand en topfit gezond blijven.

Gebruikseisen rubriceren:

Gezondheid staat altijd op een. Een breuk in de lijn zal betekenen dat ik niet verder fok met die desbetreffende dieren. Wat op nummer twee staat, is karakter. Het is belangrijk dat mijn hamsters goed te hanteren zijn, zowel om mijn doel te verwezenlijken als om slechte ervaringen te voorkomen van mensen die bij mij een hamster adopteren. Syrische hamsters staan bekend als hamsters die erg schrikachtig kunnen zijn en uit angst nog wel eens willen bijten.

De kleur van de vacht mag niet ten koste gaan van de bouw of de algemene gezondheid van de hamsters in mijn hamstery. Ik bouw liever aan een sterke lijn die langzamer in kleur ontwikkeld, dan dat ik ongezonde dieren fok die een lagere levensverwachting hebben.

Met de hamstery wordt geen geld binnen gesleept, het is puur hobbymatig het houden en verbeteren van de Syrische hamster. Het is niet bedrijfsmatig, maar een uit de hand gelopen hobby. De vormgeving op sociale media en op evenementen is een hobby van mijzelf en daarom vaak erg uitgebreid (onderdeel van de opleiding die ik volg is vormgeving en redactie, een grote passie). Met zo’n zes nestjes per jaar verdien ik niks aan de ukken en hun ouders. Daarom noem ik mijzelf ook een hobbyfokker, zeker omdat mijn uitgangspunten show en houderij zijn, en niet de verkoop.

Fokdoel bepalen en behalen:

Ik wil dat de hamsters in mijn lijn sterke wortels leggen en dat er goed, mooi bloed in zit zonder dichtbije inteelt. Zo kan ik mijn gezondheidsdoel verwezenlijken en volhouden. Een goed dieet en goede huisvesting zou buiten het zeer selectief fokken met gezonde dieren moeten zorgen voor een zo hoog mogelijke levensverwachting. Door middel van goed contact met de eigenaren van de hamsters kan ik in de administratie de levensduur registreren. Met de mooie dieren hoop ik op tentoonstellingen mooie resultaten te behalen en de resultaten ook te verbeteren met het nageslacht.

Chantal Prins, Hamstery Phaléne

05-07-2017

16-10-2018

02-07-2020

31-03-2021

29-03-2022

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: