Huisvesting

Waarom is de huisvesting zo belangrijk?

De huisvesting is een heel belangrijk punt bij het aanschaffen van een hamster. Men grijpt al gauw naar een kleurrijk, grappig kooitje in de dierenwinkel met drie verdiepingen en kronkelende buizen.

Hier gaan we dus de fout in. Hamsters zijn gronddieren, ze leven zelfs grotendeels onder de grond. Ze kunnen klauteren en kunnen dit leuk vinden, maar klimmen zoals muizen dit kunnen, is niet voor ze weggelegd. Eerder legde ik uit dat hamsters hun diepte via ultrasone geluidstrillingen regelen, wat dus betekent dat ze bij een misvatting zo over de rand van een plateau naar beneden kiepen. De tralies die vaak aan plastic kooien zitten, kunnen er voor zorgen dat jouw hamster een heel irritante, hersendodende verslaving opbouwt, namelijk tralieknagen. Om dit gedrag te voorkomen, moet je er voor zorgen dat je hamster genoeg uitdaging vindt in zijn kooi en genoeg ruimte heeft om zijn behoeftes te voldoen.

Hoe groot moet het verblijf zijn?

Een Syrische hamster heeft de minimummaat van 100×50 cm nodig, maar er wordt door de Duitse hamstervereniging een minimum van 120×50 cm aangeraden. Hamsters uit mijn hamstery verhuizen alleen naar verblijven met een minimum van 100×50 cm of natuurlijk groter. Let er ook op dat de kooi minstens 50 á 60 centimeter hoog is, omdat Syrische hamsters een looprad van minimaal 28 centimeter doorsnede nodig hebben. Hoe groter hoe beter!

Als je twijfelt of de kooi groot genoeg is, kun je een mailtje met foto of eventueel een naam van de kooi te sturen zodat ik daar zelf een oordeel over kan geven (dit wordt sowieso gevraagd bij adoptie)!

Ik wil geen glazen bak, welke traliekooi is geschikt?

Er zijn enkele traliekooien die groot genoeg zijn en aan het minimum voldoen. Om het makkelijk te maken heb ik ze hier onder opgesomd, zodat jij een keuze kan maken!

Aquarium, terrarium:

Persoonlijke voorkeur hier thuis is het aquarium of het terrarium. Je kan er heel veel leuke dingen in kwijt en je kan ook de hamster goed zien en makkelijk hanteren. Vaak kan je via marktplaats aquariums voor een klein prijsje overnemen. Zo is dit dus ook een goedkope oplossing.

Aquariums bieden een enorme ruimte voor het natuurlijke graafgedrag. Dit wil je natuurlijk júíst stimuleren, ook zodat je stereotype gedrag tegengaat. In glazen bakken heb je hiernaast een onwijs leuk overzicht op het verblijf van jouw hamster. Zo kan je ook nog eens genieten van de bezige bijtjes!

 • Ze zijn makkelijk schoon te houden;
 • Je kan makkelijk zien wat de hamster doet;
 • Je kan de hamster makkelijk uit zijn verblijf halen;
 • Je hebt veel diepte waardoor je veel bodembedekking kan geven.

Natuurlijk inrichten van jouw hamsterverblijf!

Het wordt (gelukkig!) steeds populairder; hamsterscaping, Duitse stijl, etc. Het is het nabootsen van de natuur voor jouw hamster, zodat deze zijn natuurlijke gedrag kan uiten. Het komt er kort gezegd op neer dat de hamster geen stereotype gedrag vertoont, zoals tralieknagen.

Er zijn heel veel dingen te vinden over hamsterscapen en Duitse stijl. De hamsters in mijn hamstery worden ook op deze manieren gehouden. Het is een vrije manier om je creatief bezig te houden met de verblijven van je kleine vriendje(s). Ben je er niet zo goed in? Geeft niks! Het is een proces, waarbij je door naar elkaar te kijken en te luisteren heel veel kan leren en steeds beter kan worden. Iedereen ontwikkelt zo zijn eigen do’s en dont’s, wat het een hele leuke hobby maakt!

Wat is er dan anders dan normaal gesproken?

Foto door Denise Huijts
                             Foto door Denise Huijts

• Een ruim verblijf (120x50x50 voor Duitse stijl)!
• Minimaal twintig cm bodembedekking waar de hamster in kan graven;
• Een ruim zandbad;
• Verschillende schuilmogelijkheden van natuurlijk materiaal;
• Verschillende dingen om het graafgedrag te stimuleren (denk aan tunnels);
• Gedroogde plantjes, kruiden en zaden als verrijking;

Er zijn een paar punten waar men veel op let. Zo moet het oppervlakte niet plat en leeg zijn, want dit kan een hamster eng vinden en angst ontwikkelen. Ook is het belangrijk dat plastic (op een loopwiel misschien na) wordt ontweken. Het is de bedoeling om natuurlijke spullen te gebruiken van hout, steen, keramisch steen, hooi, mos, verschillende bodembedekkers, eetbare plantjes, etc.

Wat moet er altijd in het verblijf staan? (mijn eisen)

    • Een bakje waar voedsel in kan (mag ook rond gestrooid worden);
    • Een drinkflesje of -bakje;
    • Een loopwiel of loopschaal van 28 centimeter doorsnede of groter;
    • Een zandbadje;
    • Minimaal 10 centimeter bodembedekking;
    • Graafbare bodembedekking;
    • Twee huisjes of holletjes;
    • Houten attributen om te knagen.

Aanraders en echte toppers!

Soms zie je door de bomen het bos niet meer; er zijn inmiddels heel veel online webshops die goeie artikelen aanbieden, maar af en toe is het lastig om te bepalen welke webshop je uitkiest en welke spullen je besteld. Hier onder dus aanraders!

Rodipet 

Een bekende Duitse webshop die verschillende natuurlijke huisjes, loopwielen, etc verkopen. Ook heeft Rodipet natuurlijke voeding te koop. Hun producten zijn vaak nergens anders te verkrijgen. Rodipet is helaas wel behoorlijk aan de prijs.

Zooplus

Deze website is de grootste, waar ook voor andere dieren te bestellen valt. Dit kan handig uitkomen als je iets nodig hebt dat op een andere afdeling verkocht wordt, en scheelt heel erg in de verzendkosten. Hier worden geen natuurlijke voedingen gekocht, maar wel huisjes, attributen en snacks.

Rodenttopia

Deze webshop is de beste optie voor goeie, natuurlijke voeding, bijbehorende verrijking en natuurlijke attributen. De prijs-kwaliteit verhouding is top, en ook kan de bestelling op evenementen worden opgehaald.

Oakwood Forest Shop

Als je op zoek bent naar natuurlijke lekkernijen voor hamsters kan je hier kijken voor een leuke box. De boxen worden met liefde verpakt en zijn heel leuk om te openen. Niet alleen een cadeautje voor de hamster, maar ook voor jezelf!

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: