De Syrische hamster

De Syrische hamster staat vooral bekend als de Goudhamster, dankzij zijn oorspronkelijke vachtkleur goud, die met zijn wildkleur aftekeningen een veel voorkomend verschijnsel is.


keuring-goud-kl

Herkomst

In 1930 ontdekte men een nestje Syrische hamsters in het plaatsje Aleppo, Syrië. Ze leven in het wild in burchten onder de grond, met onder andere een slaapkamer, toiletruimte en een voedselopslag. Dit verschilt van vijftig centimeter tot anderhalve meter diepte onder de grond. Zo blijven ze weg van de gevaren die het op ze gemunt hebben, zoals slangen, vogels en kleine roofzoogdieren. De Syrische hamster heeft een schemer- en nachtleven, omdat het overdag koel en veilig is onder de grond, en de hamster in de nacht voordeel heeft op andere dieren en geen last heeft van warmte.

Gedrag

Hamsters zijn prooidieren, dus ook de Syrische hamster kan zo af en toe bang zijn of van plotselinge bewegingen verschieten. Wanneer een hamster zich in het nauw gedreven voelt, kan het krijsen en happen en desnoods gaat hij hierbij op zijn rug liggen. Voorkom een angstige of boze hamster door ze zo min mogelijk te wekken en niet met vreemde geuren in de buurt te komen. Echter, een nieuwsgierige hamster kan door zijn instinct aan je handpalm of vingers knabbelen om dingen te ontdekken. Het knabbelen zal vanzelf ophouden en is niet echt pijnlijk. Sommige Syren kunnen uit nieuwsgierigheid ook happen, houd dus nooit een vingertop voor.

Veel hamsters zijn toch nieuwsgierig en zullen dan ook graag op onderzoek gaan in een veilige omgeving. De energie en de activiteit verschilt per hamster. In de hand is een tamme Syr rustig. Dit maakt de hamsters geschikt voor jongere kinderen mits er toezicht is van een volwassene. Natuurlijk verschilt dit per dier en geslacht.

zilvergrijs-kl
Een langhaar op een tentoonstelling

Algemene gezondheid en uiterlijk

De Syrische hamster wordt zo’n 15 tot 20 centimeter lang. Het gewicht kan erg verschillen van 90 tot 300 gram. Een hamster die slank gebouwd is maar wel 16 centimeter lang is, kan vergeleken met een stevig gebouwde hamster van 16 cm een stuk lichter zijn. Hamsters uit goeie lijnen (van hobbyfokkers) zijn vaak groter dan broodfok dieren.

De kop is rond van vorm en de ogen staan centraal en ongeveer onder de oren. Een goeie snuit is rond en breed, insnoering betekent dat de snuit als een kegel vormt (bij de neus). De ogen horen bol te zijn en niet in de schedel weg te vallen. Ogen en oren horen redelijk op een lijn te liggen.

De ogen zijn groot en rond, toch zien de hamsters er niet veel mee. Ze zijn kleurenblind en kunnen geen diepte zien, het zijn dan ook geen klimdieren. De andere zintuigen compenseren hun slechte zicht.

De oren horen recht tegen het hoofd te staan, zonder vouwen. Een goed gebouwde hamster heeft de oren zo staan dat er een duim tussen past en de neus centraal er onder staat. Een hamster in zijn territorium of in rust vouwt zijn oren soms op, maar op de hand moeten ze opgewekt omhoog staan. Hamsters hebben een zeer goed gehoor en nemen ultrasone frequenties op, zo kunnen ze onderling ook communiceren wanneer er gevaar dreigt.

Syrischehamster-OompaLoompa

De neus is een sterk zintuig, want ze kunnen er erg veel mee ruiken en ademen tegelijk ook in en uit via de neus. Zo ruiken ze water, voedsel en bijvoorbeeld willige vrouwtjes.

De snorharen van de hamster zijn dikker en langer dan normale haren en bevinden zich vooral rondom de neus en de ogen. Ze kunnen hun omgeving aftasten en er geluidstrillingen mee opnemen.

De mond van de hamster steekt niet moeilijk in elkaar, maar is wel een deel dat vaak voor problemen kan zorgen. De snijtanden, voor in de bek, blijven het hele leven doorgroeien en moeten blijven slijten. Dit gebeurt als de tanden goed op elkaar zijn afgesteld, als dit niet het geval is, ontstaan er eet- en tandproblemen.

De tong is meestal donkerroze van kleur en moet er schoon uitzien. De tong zit met spieren vast aan de wangzakken, dit ziet er vreemd uit als de hamster gaapt. De wangzakken kunnen tot wel anderhalf keer het kopje vullen met eten. Let er wel op dat er geen dingen worden gehamsterd die ze er niet meer uit krijgen.

skelet
Het geraamte van de hamster

Voeding

Niet onbelangrijk en het staat zeer hoog in het vaandel: het dieet van je hamster. Hamsters zijn omnivoren met een knaagdiergebit. De voortanden groeien hun hele leven door en goede voeding en het aanbieden van knaaghout voorkomt dat de voortanden te ver door groeien (mocht dit wel gebeuren, raadpleeg een dierenarts!).

Ik raad een goeie, veelzijdige mix aan, zodat de tanden hun werk doen en ze al hun benodigde voedingsstoffen binnenkrijgen! Hamsters hebben (dierlijke) eiwitten nodig. Een geschikte voedermix heeft dan ook gedroogde insecten of andere vorm van eiwitten. Geef een hamster dan ook géén konijnen- of caviamix; dit zijn herbivoren!

Buiten de dierlijke eiwitten hebben ze ook veel vitaminen uit groente, fruit en eventueel kruiden nodig. Een paar keer per week een van deze dingen aanbieden zullen ze ook zeker waarderen, al verschilt het per hamster wat ze wel en niet eten.

Hier wordt veel witlof, broccoli, bloemkool en sla gegeten.

Hamsters die snel te mager kunnen worden, kunnen worden bijgevoerd met Brinta, babyvoeding (Olvarit) en knijpfruit. Noten zoals pinda’s bevatten veel vetten en kunnen ook helpen bij het aansterken, evenals meelwormen. In ‘Kleine ukjes‘ lees je hoe je een zwak of klein hamstertje kan aansterken.

Verzorging

De Syrische hamster heeft niet erg veel verzorging nodig, maar neem geen hamster in huis wanneer je denkt dat je die tijd ook niet vrij kan maken, wanneer nodig.

Het is belangrijk dat het water dagelijks wordt nagekeken en ververst, vooral tijdens de warme dagen. Het water verdampt in een flesje of bakje sneller dan je verwacht, terwijl ze het die warme dagen extra hard nodig hebben. De Syrische hamster moet minimaal om de dag pellets/mix krijgen en hier ongeveer een grote eetlepel van. Als je om de dag voert, kun je de dag ertussen gebruiken om groenvoer of iets anders bij te geven.

De meeste hamsters gebruiken sommige hoekjes, bakjes of huisjes om hun behoefte in te doen, dit is natuurlijk gedrag. Houd het wekelijks in de gaten en let er op dat het niet te vies wordt. Haal het een of twee keer per week weg. Ook de zandbak kan je een of twee keer per week schoonmaken (eventueel met zeef). Vervelende luchtjes, schimmel of aanslag kunnen voor irritaties aan de luchtwegen zorgen en moeten niet worden vergeten.

Langharige hamsters moeten met een konijnenkammetje en een tandenborstel worden geborsteld, omdat er anders klitten ontstaan. Mochten er wel klitten vormen, kun je deze er gewoon uit knippen, let wel op het staartje.

Controleer je hamster wekelijks. Bekijk hierbij:

 • de geurklieren die zich op de
  creme-roodoog-kl
  Een jonge hamster in mooie conditie

  flanken van de hamster bevindt (vooral zichtbaar bij mannetjes);

 • het achterste van je hamster;
 • de ogen;
 • de oren;
 • de neus;
 • de tanden;
 • de pootjes;
 • de conditie van zijn lichaam;
 • de conditie van zijn vacht;
 • zijn gedrag.

Voortplanting

Het Syrische hamster vrouwtje is om de vier dagen willig, dit betekent dat ze bereid is om te paren met een mannetje. Hoe je dit ziet? Het vrouwtje neemt bij aanraking soms een platte houding aan met haar staart omhoog. Ook kan ze een soort afscheiding bij haar geslachtsdeel hebben, dit kan soms zelfs ruiken (en dit ruikt niet erg aangenaam).

Een Syrische hamster draagt zo’n zestien dagen, en net als bij mensen, kan ze last krijgen van stemmingswisselingen. Sommige vrouwtjes worden feller dan ze normaal zijn. Verder zal ze een nest willen maken met bodembedekking en nestmateriaal. Dit kan soms een hele dikke hoop zijn, waardoor de hele kooi ondersteboven komt te liggen; bied haar dus extra materiaal aan zoals wc-papier, dat houdt de rest van de kooi overzichtelijk.

Na zestien dagen zullen de jongen kaal en blind, als roze wormpjes worden geboren. De jongen hebben dan alleen snorharen om de tepels van hun moeder te vinden. Op dag drie zullen er al kleine haartjes zichtbaar zijn en naarmate ze ouder worden, zullen eventuele kleuren en aftekeningen zichtbaar worden. Na ongeveer twee weken zullen de oogjes opengaan. Dit betekent dat ze op onderzoek uit zullen gaan en dat je ze kan hanteren. Met vier weken worden de jongen gescheiden van de moeder en zullen ze gelijk op geslacht worden gescheiden om incest te voorkomen. Hamsters zijn namelijk al erg vroeg vruchtbaar, maar dit is op zo’n jonge leeftijd absoluut geen verstandig plan.

Wanneer de hamsters vijf tot zes weken oud zijn en goed op gewicht, mogen ze verhuizen naar een nieuwe eigenaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Uit de kooi

Wanneer men een hamster neemt, willen ze het (meestal) kunnen hanteren, eventueel fixeren en kunnen verzorgen zonder dat ze worden gebeten of bang van de hamster worden. Fokkers zullen eigenlijk altijd de jongen handtam maken, zodat de nieuwe eigenaar hier geen werk aan heeft en de hamster alleen hoeft te wennen. Let er wel op dat hamsters prooidieren zijn en dus erg schichtig kunnen zijn in een nieuwe, vreemde omgeving.

Je kunt je nieuwe diertje zelf handtam maken, dit vergt alleen soms veel geduld en rust. De ene hamster is na drie dagen klaar om constant met jou als baas in contact te zijn en de ander pas na twee weken. Ga rustig te werk, maak geen snelle bewegingen en als je de hamster op wilt pakken, moet je dit snel en consequent doen. Maak een scheppende beweging met je hand en treuzel niet. In een platte hand of knokkels wordt juist sneller gebeten. Hoe makkelijker jij doet om hem op te pakken, hoe makkelijker het voor de hamster wordt!

Een handtamme hamster kan bij mensen rondlopen. Over je schoot, armen, bed en/of tafel. Zorg ervoor dat ze niet bij snoeren of scherpe dingen komen en dat ze niet van een hoge hoogte kunnen vallen. Sommigen kiezen er voor om een speciale ren te maken waar de hamster in kan zitten. Zelf vind ik dit overbodig, maar het kan zeker geen kwaad. Laat een hamster nooit in een hamsterbal lopen! Hamsters denken niet zoals wij mensen, en een loopbal kan erg veel stress opleveren en het is voor een hamster moeilijk om te coördineren omdat de bal rond is. Wil je dat je hamster los kan lopen? Zet dan een ruimte af waar geen gevaarlijke dingen staan.

Op internet of misschien wel bij hamsters die je van andere mensen ziet, zie je soms hamsters die naast hun baasje vredig gaan slapen of lang stil kunnen blijven zitten. Alleen niet elke hamster heeft dit geduld of vertrouwen. Dat een hamster stil blijft zitten of makkelijk gefixeerd kan worden in de hand is al een hele knappe prestatie en iets waar je dan ook beter aandacht aan kan besteden.

”Ik wil mijn hamster tam maken met snoepjes, werkt dit?”

De ene hamster zal zich alleen op de snoepjes richten en je handen met rust laten en de ander maakt er een gewoonte van en bijt met het gemis van lekkers in je hand. Kom dus ook met je handen in de buurt als deze neutraal ruiken en er geen snoepjes in zitten. Zo voorkom je dat je hamster jou als snoepautomaat gaat zien.

“Ik durf mijn hamster niet op te pakken, hij bijt zo hard en krijst…”

Vervelende en begrijpelijke situatie. Hamsters kunnen flink bijten en het is logisch dat je hem dan liever niet meer oppakt. Echter; zorg er eerst voor dat jouw hand een gebruikelijk iets is dat in zijn of haar buurt komt. Rommel wat in het zandbakje, aan het voerbakje of rommel in het zaagsel. Je hamster komt er achter dat jouw hand geen bedreiging is en zal nieuwsgierig zijn wat het wél is. Als de hamster jouw hand in de buurt laat komen, kan je hem zo af en toe aaien en aanraken. Dat ze hierbij niet blijven zitten, is niet erg, zolang ze maar rustig blijven en niet meer verschrikt omdraaien. Als je denkt dat je hamster er klaar voor is, kan je hem met een hand in enkele seconden oppakken. Je hamster leert uiteindelijk dat dit normaal is en zal geen protest meer leveren.

“Maar hoe kan ik mijn Syrische hamster dan het beste hanteren?”

Er zijn drie manieren om je hamster op een veilige manier op te pakken, al zal je hier waarschijnlijk een eigen draai in vinden en laat niet elke hamster alles toe.

Je kan je hamster in een soort kommetje vasthouden, waarbij een hand over de hamster rust en hij dus niet makkelijk weg kan glippen.

Manier twee is om de hamster op twee handen te laten zitten. Doe dit niet hoog van de grond als de hamster vluchtig is en let er op dat hij niet wegspringt. Ook kan het op één hand.

Als laatste kan je je hamster fixeren. Dit is het vastpakken van de hamster met je handen om zijn borstkas en achter zijn hoofd langs, zodat hij zich niet kan verzetten en hij eventueel kan worden nagekeken. Het ziet er vreemd uit, maar als je dit goed uitvoert, blijven ze rustig hangen en is het erg handig!

Mijn hamster lijkt ziek… Wat nu?

Ook hamsters kunnen ziek worden, zich verwonden óf misschien wel last hebben van mentale problemen. Het is handig als je sommige symptomen herkent alvorens je een dierenarts raadpleegt. De lijst met opgenoemde ziektes en verwondingen is echter géén excuus om niet naar de dierenarts te gaan!

Natstaart

Natstaart (of natte staart) is een heftige vorm van diarree, die wordt veroorzaakt door de bacterie Lawsonia intracellularis. Het is zo’n hevige aandoening, dat hamsters al binnen twee dagen door deze ellende kunnen overlijden. Een hamster met natstaart herken je aan de vieze en natte omgeving rondom de anus, lusteloosheid, niet willen eten, uitdroging en een doffe vacht. Natstaart is besmettelijk en een hamster dient geïsoleerd te worden van de andere hamsters om nog meer zieken te voorkomen! De bacterie kan nog lang overleven, dus ook als je hamster medicatie heeft gekregen en is hersteld, kan de bacterie opnieuw uitbreken. Ontsmet álle kooien van de hamsters zeer grondig met een ontsmettend middel zoals Dettol. Alleen jonge Syrische hamsters zijn vatbaar voor deze bacterie.

Gewone diarree

Een hamster kan last van diarree krijgen wanneer ze teveel slechte voeding binnenkrijgen. Net als bij natstaart kan de hamster uitdrogen als de diarree te lang aanhoudt. Geef een hamster koolhydraat (vezel)rijke voeding en genoeg water. Raadpleeg een dierenarts als de diarree niet weg gaat.

Verkoudheid

Verkoudheid komt het meeste voor en ontstaat wanneer een hamster op een koude, tochtige plek staat. Symptomen zijn een natte neus en niezen, soms hoor je zelfs de ademhaling van de hamster. Een hamster met verkoudheid kan het beste een verblijf in een kamer van 22 tot 25 graden Celsius hebben. Raadpleeg bij een heftige verkoudheid een dierenarts voor advies.

Abcessen/bulten/tumoren

Helaas komen deze drie dingen vaak voor. Ze groeien vaak snel en maken lopen of eten moeilijk. De meeste tumoren komen op latere leeftijd bij klieren van de hamster, dat betekent dus op de buik, flank en bij/in de wangzakken. Abcessen ontstaan vaak wanneer een hamster ergens een infectie heeft opgelopen. Niet altijd zie je dit aankomen en ze kunnen zich heel plots op de hamster bevinden.

Ga met elke vreemde bult naar de dierenarts, het kan ook kwaadaardige kanker zijn of een abces die de dierenarts moet schoonmaken. Dit moet ten alle tijden worden besproken door een kundige dierenarts!

Huidmijt

Huidmijt is een hardnekkige en vervelende parasiet in de huid van de hamster. Het veroorzaakt vervelende jeuk, waardoor de hamster zich vaak openkrabt of schuurt en hierbij vieze, kale plekken of korsten krijgt. Bij dierenartsen en soms dierenspeciaalzaken kan er een geneesmiddel worden gehaald , waarbij de hamster behandeld moet worden met anti-parasiet (dit werkt ook bij luizen en wormen) en op een droge, warme plek moet worden gehouden. Raadpleeg ook hier een dierenarts.

Tot slot

Tot slot wil ik duidelijk maken dat lang niet elke hamster hetzelfde is en dat alles dat op deze pagina beschreven staat, kan verschillen van jouw hamster.

Hopelijk is de informatie duidelijk genoeg om je kennis een stukje te vergroten en ben je na het lezen over de huisvesting klaar voor een eigen diertje.

Bij twijfel of vragen kan er een mail worden gestuurd naar: hamsteryphalene@gmail.com
Via Facebook een privébericht naar de pagina: Hamstery Phalene

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: