De kooi gids: welk verblijf voor mijn hamster?

Het allerbelangrijkste bij de aanschaf van een hamster is het vinden van een geschikt verblijf. Velen zijn (nog) niet op de hoogte van de behoeftes van onze hamsters en weten niet wat ze wel of niet goed moeten vinden aan een verblijf. Waarom is de ene kooi geschikt en de ander niet?

Deze gids helpt jou met de zoektocht naar een geschikt verblijf voor jouw (toekomstige?) Syrische hamster en frist je kennis over huisvesting op!

grootte_kooigids

Grootte

Waar je vooral naar moet kijken als je op zoek bent naar een verblijf, is de grootte. Kijk dan naar lengte keer/bij breedte. Dit is het oppervlakte die de hamster heeft om rond te struinen en te graven. Het is belangrijk dat we dit zo groot mogelijk doen, want uit onderzoek is gebleken dat een grotere kooi verveling en frustratie tegengaat. Momenteel houden de meeste fora, Facebook groepen, opvangen en hamstery’s 100x50cm als minimummaat aan. Ofwel 5000cm². Je berekent dit door de lengte keer de breedte te doen. 100×50 = 5000. Dit mag natuurlijk ook een 90x60cm kooi of een 125x40cm kooi zijn.

Belangrijk is dat dit oppervlakte wordt gehaald in één ononderbroken ruimte. Twee kooien van 80×50 of 50×50 centimeter aan of op elkaar voldoen dus ook niet aan de minimum.

Men zal je veelal aanraden om de breedte en de hoogte minimaal 50 cm te doen. Attributen van Syrische hamsters, zoals het loopwiel en de huisjes, zijn al zo’n 30 cm groot en hoog, en met een dikke laag bodembedekking kan jij je vast wel voorstellen dat 40 cm erg krap wordt in hoogte maar ook breedte! Staar je dus niet blind op de lengte van 100 cm, maar let goed op de diepte, want die telt zwaar mee. Dit is ook de reden dat de meesten naar 100 of 120 bij 50 cm grijpen. Dit is een ‘veilige’ maat. Groter mag natuurlijk altijd, knipoog!

Graafruimte

Een goed verblijf geeft een hamster ruimte om te graven. Het zijn immers gronddiertjes die een groot deel van hun leven ondergronds in hun burcht doorbrengen. Zoek daarom naar een verblijf waar een dikke laag bodembedekking in past, zodat de hamster naar hartenlust kan graven. Het beste is zo’n 25-30+cm laag bodembedekking.

Veel traliekooien vallen gelijk af op deze criteria. Nou, ik zie de traliekooi-gebruikers al schrikken; no worries! Helemaal elimineren doe ik niet. Het is logisch dat een traliekooi, geadverteerd voor hamsters, hetgene is waar jij als eerste aan denkt bij een kooi. Het is wel belangrijk dat wij beseffen dat die kooien op de markt zij gebracht op het moment dat er nog niet veel bekend was over stereotypisch gedrag en de nadelen hier aan. Je zou plexiglas plaatjes, karton of iets soortgelijks aan de binnenkant kunnen bevestigen om de rand van de onderbak hoger te maken. Of dit echt handig is? Dat is aan jouzelf.

Materiaal

Er zijn verschillende soorten kooien op de markt te vinden. Voorheen vooral de standaard traliekooi met een kunststof onderbak, maar tegenwoordig zie je ook veel kooien van glas, aluminium en hout. Het verschilt per persoon waar je voor gaat. Maar ik heb even snel de plus- en minpunten samengevat van het algemene beeld per soort. Nu zijn er natuurlijk uitzonderingen, maar dit is wel een ‘gemiddelde’!

veiligheid_kooigids

Veiligheid

Een goede kooi is een veilige omgeving waar de hamster zonder toezicht niet kan uitbreken of bijvoorbeeld kan vallen. Dit betekent dat kooien met hoge plateaus en/of tralies al bij voorbaat niet veilig zijn. Ook kooien met buizen/doorgangen van minder dan 7 cm zijn niet veilig. Er mogen geen scherpe randen en objecten in het verblijf zitten.

Een onveilige kooi is bijvoorbeeld:

  • Schadelijk materiaal (bepaald bewerkt hout, etc)
  • Te hoog / hoge plateaus
  • Te grote afstand tussen tralies 
  • Niet stevig materiaal (heel dun hout, dun glas, etc)
  • Te kleine doorgangen/buizen
  • Scherpe randen

ventilatie_kooigids

Ventilatie

Hamsters hebben gevoelige luchtwegen en de kooi dient voldoende geventileerd te zijn. Dit heeft drie redenen; zuurstof, stofophoping en ammoniak ophoping. Zorg er dus voor dat je geen compleet dichte bak koopt, maar dat de bak voorzien is van gaas, tralies, gaatjes of een rooster.

Zorg er voor dat de gaatjes/tralies niet te breed zijn en de hamster er niet doorheen kan. Het moet ook knaagproof zijn, omdat een hamster zich makkelijker uitknaagt als er al een ‘houvast’ is! Hout met gaatjes is bijvoorbeeld een nogo.

kooien

Welke kooien zijn geschikt?

Om het nog even makkelijk af te sluiten, heb ik hieronder een rijtje met geschikte verblijven zodat jij hier tussen kan kijken.

Traliekooien:

Houten kooien:

Glazen verblijven:

Aluminium zelfbouw

Een gedachte over “De kooi gids: welk verblijf voor mijn hamster?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: