Hamstery checklist; wie, wat en hoe?

Naar aanleiding van een checklist die mijn aandacht trok van de week, besloot ik er samen met Isanna’s Hamstery, Hamstery Eevee en Lillypad’s hamstery eentje samen te stellen waar wij het gezamenlijk mee eens zijn. Deze checklist is een richtlijn voor mensen die een hamster zoeken, om zo bij de juiste hobbyfokker aan te kloppen. Het gebeurt helaas vaak dat mensen zich een verantwoordelijke hobbyfokker noemen, maar de belangrijkste richtlijnen zelf niet opvolgen. Daarom staan ze hier opgesomd op een rijtje!

Belangrijk is om in je achterhoofd te houden dat niet elke hobbyfokker op dezelfde manier communiceert. Ze zijn jou niks verplicht, maar het is wel belangrijk dat jij als adoptant een goed gevoel hebt bij de standaarden en communicatie. Het is niet zo dat je moet denken “Als ik de hamster heb, ben ik toch van dat contact af!”, want de meeste fokkers zullen het fijn vinden als jij verdere updates naar hun doorspeelt en langdurig contact houdt, tot overlijden van de hamster.

Wat maakt iemand een goede fokker?

Dit is een lastig onderwerp. Iedereen zal zijn eigen standaarden hebben en elke fokker zal net even een ander antwoord hebben. Er zijn richtlijnen, maar dit betekent niet dat mensen hier niet in variëren. Het gaat er om dat een goede fokker op dezelfde focuspunten zit en dezelfde doelen heeft als een andere goede fokker. Zoals het niet fokken voor het simpel vermeerderen van de diersoort, maar om de diersoort werkelijk te verbeteren. 

Je hebt belangrijke en minder belangrijke standaarden en deze kunnen binnen bepaalde gemeenschappen van elkaar verschillen. Zo zullen er fokkers zijn die het keuren van hun dieren erg belangrijk vinden, maar ook fokkers die hier totaal geen baat bij hebben. Dit maakt niet per sé een bepaalde groep slecht of goed. Andere standaarden, zoals omtrent huisvesting van de adoptanten, wordt wel strenger gehandhaafd in de gemeenschappen. Adviseert een fokker kleine kooien aan? Grote kans dat deze fokker niet tot dezelfde gemeenschap behoort als de zogenoemde ‘ethische fokkers’. 

Tussen goed en slecht zit een groot, grijs vlak. Het gaat niet altijd over huisvesting, stamboomgebruik of fokdoel. Soms heeft het met de communicatie tussen de fokkers zelf te maken. Niet iedereen is het met elkaar eens en kan met elkaar door één deur. 

checklist

Check dit voordat je een hamstertje haalt:

Wij als gemeenschap van hobbyfokkers hebben onderling richtlijnen en afspraken. Dit staat niet per sé zwart wit op papier. Dit zijn bepaalde standpunten in huisvesting en zorg waar wij allemaal in mee gaan. Dit zijn dan ook de fokkers die wij jou aanraden om te berichten. Weet je niet zeker of je een goede fokker aan de haak hebt? Lees dit goed door.

fokdoel

1. Fokdoel

Een hobbyfokker fokt niet alleen omdat de ukjes zo schattig zijn. Ze zijn er niet om simpelweg dieren te vermeerderen. Dit doen ze met een bepaald doel voor ogen en de verbetering van gezondheid op één. Veel goede hobbyfokkers proberen een bepaalde kleur of vachtsoort te stabiliseren. Over hun combinaties en de achterliggende genetica wordt goed nagedacht. Ze weten veel van hun dieren en de lijnen af en houden dit netjes bij in de administratie, zoals in een stamboomsysteem. 

Zo kunnen ze precies bijhouden hoe het met hun lijnen gaat, hoe oud de dieren gemiddeld worden en of er erfelijke problemen opspelen. Er worden niet zomaar twee dieren samen gezet voor een nestje, om dit vervolgens nog meerdere keren te herhalen met het moederdier. Er zit planwerk achter en een goede fokker zou hier het één en ander over kunnen vertellen. (Kijk naar mijn pagina ‘Fokbeleid‘ als voorbeeld)

Het kan lastig zijn om dit te herkennen als leek. Je bent wellicht nog niet eerder in deze gemeenschap komen gluren en je weet niet waar je moet zoeken. Je ziet zo snel niet of een fokker gewoonweg vermeerderd of fokt. Dat herken je bijvoorbeeld aan:

 • Fokt de fokker met bekende achtegrond (stamboom/administratie)?
 • Kan de fokker zijn of haar fokdoel formuleren?
 • Weet de fokker hoe de genetica en andere belangrijke informatie in elkaar steekt?
 • Hoe gaat de fokker met de fokdieren om; hoe vaak worden ze ‘gebruikt’?

Je kan altijd naar ervaringen vragen of een andere fokker om hun mening vragen.

eisen

2. Eisen bij reservering

Wat mij opviel aan de andere fokker(s), is dat deze in de verdediging schieten over het opstellen van eisen aan de adoptant. Dit kon volgens hun niet, omdat mensen kunnen liegen. Hier ben ik het niet mee eens.

In onze ogen stelt een fokker de verantwoording over het uitplaatsen van hun dieren. Niet elke fokker komt even snel mee, maar elke fokker staat wel achter het verbeteren en goed houden van hamsters in het algemeen. Je wilt als fokker zeker weten dat je diertje goed terechtkomt en de enige manier om hier een bepaalde zekerheid bij te krijgen, is door naar de huisvesting en de zorg te vragen. Door dit gesprek aan te gaan en de huisvesting te checken, kan een fokker dus de mensen elimineren die hier niet voor open staan of zelfs niet prettig voelen in de communicatie.

Een goede fokker vraagt aan de adoptant of de huisvesting voldoet aan de eisen. Deze eisen zijn laatst van 80x50cm naar 100x50cm gedaan en de meeste fokkers zullen dit dus ook van je vragen. Huisvesting is key tot een gelukkige hamster en dus iets dat de fokker erg belangrijk zou moeten vinden. Je wilt natuurlijk geen fokker steunen die hier laks mee omgaat.

Ja; iemand kan liegen. Maar dit is voor een verantwoordelijke hobbyfokker géén excuus om niet naar de huisvesting te vragen. Wij ervaren als hobbyfokkers ook dat je op deze manier ook altijd kenbaar maakt dat je het belangrijk vindt en dat zo de adoptanten en de fokker een fijnere communicatie hebben. Is een adoptant of een fokker het niet eens met de richtlijnen? Dan zal dit invloed hebben op de communicatie (gefrustreerd, boos, geïrriteerd) en zo ook antwoord zijn of je als adoptant of fokker bij de ander moet zijn. Neemt de hobbyfokker deze richtlijnen niet zo nauw? Dan raad ik je bij voorbaat aan verder te zoeken. 

prijzen

3. Prijsverschillen in aanbod

Een goede hobbyfokker weet hoe de genetica in elkaar steekt. Ze weten dus ook dat het verkrijgen van kleur absoluut niet ligt aan hoe speciaal deze is, maar hoe handig je met genetica en de selectie hier op bent. Een hobbyfokker heeft zoals in punt 1 besproken, een fokdoel. Dit fokdoel ligt eigenlijk altijd in een bepaalde groep genen. Voor mij zijn dit de combinatiekleuren uit oranje en zilvergrijs met geel en zwart, voor hamstery Eevee zijn dit verschillende kleuren op crème met zilvergrijs en roan, voor Lillypad’s hamstery is dit roest, choco, zilverroest en honing. Ga zo maar door.

De ene kleur of vacht is niet beter of meer waard dan de ander. Een langhaar is niet meer waard dan een korthaar. Natuurlijk betaal je vaak vijf of tien euro meer voor een dier van een fokker dan van een dierenwinkel/groothandel, maar verschillende prijzen zijn vreemd en ruiken naar de verkeerde intenties. 

gewicht

4. Minimum leeftijd en gewicht

Bij de koop van een hamster moet deze minimaal 5 weken en 80 gram wegen. Een goede fokker zal nog wat langer wachten met uitplaatsen als de ukken kleiner zijn dan het minimum en ze doen zeker hun diertjes niet te jong weg. Hamsters zijn erg stressgevoelig en leren erg veel van elkaar. Het is belangrijk om een hamster niet te snel en te licht mee te nemen. Te jong en te klein zijn ze gevoeliger voor ziektes en is de verhuizing een grotere klap. Neem dus geen hamstertje van een fokker als deze de minimum leeftijd en dit gewicht niet hanteert.

Vaak zijn de ukken bij een ethische fokker groter dan die van een onverantwoordelijke fokker. Niet áltijd. Vaak wel.

transparantie

5. Transparantie

Een goede fokker is transparant over de manier van handelen en bijkomende factoren zoals huisvesting. Hun dieren zitten er netjes verzorgd bij met de juiste verrijking/aandacht/uitdaging om de dieren gelukkig te houden. De meesten hebben foto’s online om te laten zien dat ze het serieus nemen, maar het gaat voornamelijk over hoe ze hier op reageren als je er naar vraagt. 

Huisvesting laten zien is natuurlijk geen plicht, maar als een fokker direct in de verdediging schiet (‘ja, maar’ ‘nee, dat mag je niet weten’) gaat er een belletje rinkelen. Als fokker ben je een voorbeeld naar adoptanten. Dit betekent niet altijd dat de huisvesting boven het minimum is (want de verblijven zijn bijvoorbeeld gemaakt toen het minimum lager lag; dat is in onze ogen logisch), maar wel dat ze weten hoe ze de basisbehoeftes van hun hamsters moeten verzorgen en hier openlijk over durven te praten. Eerlijk zijn betekent bij een goede fokker niet alleen alles beter doen dan de adoptanten, maar ook dat ze achter hun manier van handelen, huisvesting, ed staan. Omgekeerd is dit net zo waar; het zijn van een fokker is geen geldig excuus om huisvesting en zorg niet te upgraden door de jaren heen.

Vind jij dat de fokker dieronvriendelijk handelt? Ga er dan niet in verder. Jij mag zelf bepalen waar je de hamster haalt en elke hamstery heeft andere huisvesting, voeding en manier van handelen. Het belangrijkste is dat de fokker vol zekerheid durft te vertellen over zijn of haar keuzes. Dit hoort geen ‘taboe’ of geheim te zijn.

contact

6. Communicatie voor en na adoptie

Bij een goede fokker is er tot op zekere hoogte contact. Niet élke goede fokker zal dit even uitgebreid en langdradig doen (is immers een hobby), maar het gaat ze wel aan wie, wat, waar en hoe!

Fokkers die op grote schaal dieren houden en fokken, vinden vaak geen tijd voor een fijne communicatie tussen hun en de geïnteresseerden. Wij vinden het als hobbyfokkers belangrijk dat mensen hun vragen stellen, updates doorgeven en zich prettig voelen bij de manier van zaken. De meesten zijn er ook wel schuldig aan om van enkele vragen uit te lopen tot urenlange gesprekken. Hoe fijn is dat? Veel en vertrouwd contact met degene waar jij de hamster haalt! Wilt de fokker geen vragen beantwoorden? Is de persoon kortaf of vervelend op een andere manier? 

Maak het jezelf dan makkelijk en zet niet door. Er moeten een zekere klik tussen fokker en ‘koper’ zijn. Ook voor de fokker is dit prettig. En natuurlijk hebben hobbyfokkers gewoon nog hun dagelijks leven er naast. Het kan even duren voor je reactie hebt, afhankelijk van hoe druk deze persoon is. Maar dit moet niet voor problemen zorgen tussen jullie. Het informeren en beantwoorden van vragen is groot onderdeel van het onderhouden van een hamstery. 

Check, check, dubbelcheck!

Voel jij je prettig bij de fokker? Super! Twijfel je over iemand? Vraag dan een bekende of andere fokker of deze wellicht meer weet. En helpt dit niet? Bij twijfel niet doen!

Om het nu wat makkelijker te maken, heb ik alle verantwoordelijke Syrische hamsterfokkers op een rijtje gezet waar wij nauwe samenwerking en geweldige vriendschap mee hebben.

wiewel_lijst

Verantwoordelijke, hobbymatige Syrische hamsterfokkers:

 • Hamstery Eevee
 • Isanna’s Hamstery
 • Lillypad’s Hamstery
 • Alba’s Knagertjes
 • Hamstery BBeauty
 • Hamstery Doux Amour
 • Anja’s Kleurdwergen en Syrische hamsters
 • Hamstery Candy
 • Hamstery Double Special
 • Hamstery – RW
 • Hamstery de Oase
 • Stardust Hamstery (België)
(Deze blog was gericht op de Syrische hamster ivm de verschillen in huisvesting en manier van fokken; vind hier een link naar een Facebookgroep waar ook andere hamsterfokkers in zitten)

0af89d7a-a89c-42d8-8613-22b5438f645b

Een gedachte over “Hamstery checklist; wie, wat en hoe?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: