Achter de schermen: Dierenpret Houten!

De meesten zullen deze terraria- en knaagdierenbeurs wel kennen in de expohallen van Houten. Hier wordt normaliter vier keer per jaar een grote hoeveelheid dierenliefhebbers samengebracht. Enthousiaste standhouders en bezoekers komen vanuit alle hoeken van Nederland en de rest van Europa om hun dierenvrienden te zien, dieren te laten keuren, spullen en dieren te verkopen en om informatie te winnen of juist te verspreiden onder de mensenmassa.

Ik denk dat ik voor veel kennissen spreek als ik dit een van de leukste uitjes van het kwartaal noem. Maar voor velen zal dit grijs gebied zijn en kennen ze Exo alleen van ‘horen zeggen’. Met Corona die ons nog steeds in stevige grip houdt, vond ik dat het tijd was om eens een uitgebreid verslagje te schrijven, om verder te wachten op het normale leven en ontelbare dagen passie bij evenementen zoals Exoknaag.

Wat is Exoknaag?

Dierenpret Houten, ofwel gewoon Exoknaag voor de knaagdierliefhebbers, is het grootste exotische huisdierenevenement van Nederland. Honderden hobbyisten en bedrijven komen hier samen om elkaars kennis en dieren uit te wisselen. Er staan tientallen stands, verdeeld over twee grote hallen, waar van alles wordt aangeboden en geshowd. Muizen, hamsters, egels, gekko’s, slangen en nog veel meer.

Terraria afdeling

Waar ik natuurlijk alle Exoknaag edities voornamelijk op de knaagdiervloer spendeer, is het ook een enorme beurs voor reptiel- en amfibieliefhebbers. De warmte van de exotische dieren en hun huisvesting komt als een klap op je neer wanneer je de grote terrariahallen betreedt en je zal direct zien dat dit de échte aandachttrekker is. Honderden mensen wurmen zich langs elkaar (in normale omstandigheden, kuch) om de meest buitengewone, exotische (huis)dieren te bekijken. Slangen, spinnen, kameleons en zelfs diertjes waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Elke editie loop ik zeker wel een rondje of twee door de terrariahallen en ik verbaas me telkens weer over deze bijzondere hobby. Het overgrote deel van de standhouders heeft hun dieren er netjes en diervriendelijk bij zitten. Over het andere deel durf ik mij niet te uiten; ik laat me wel gaan over de zoogdieren.

Knaagdieren afdeling

De andere, wat kleinere, hal, is aan de knaagdieren gewijd. Dit is natuurlijk de afdeling waar mijn vrienden en ik ons het grootste deel van de beurs bekommeren. Vaak sta ik met een eigen tafel, voor de leuk en de handigheid. Samen met nog wat bevriende fokkers, die ook mee gaan, vertoeven wij ons met het struinen langs onze kennissen en het opwachten van bekenden en geïnteresseerden! Het is altijd een geweldig gezellige sfeer en mensen die de hamstery’s, mousery’s en ook rattery’s volgen komen vaak even langs om gedag te zeggen.

Mijn eigen tafeltje naast Hamstery Eevee en Pamela Rood

Tussen alle stands door houden de hobbyfokkers zich ook bezig met de shows. Twee keer per jaar is er een NKV Bokaal show op Exoknaag. Dit is een vrij grote keuring (voor kleine knagers) en hier schrijven de meesten zich wel voor in. Bij het keuren kunnen de bezoekers ook gewoon een kijkje nemen en na afronding van de beurs is de prijsuitreiking.

Al bij al

Een gezellige, slopende dag die voor ieder wat wils heeft. Voor mijzelf ook iets om iedere keer weer naar uit te kijken! Altijd een super handig ‘meeting punt’ voor onze buitenlandse vrienden. En daarnaast is het ook altijd lekker naborrelen met onze vrienden, met een lekkere maaltijd (of Mac Donalds…). We moeten nog even geduld houden, maar ik hoop jullie allemaal weer eens te kunnen zien wanneer Corona eindelijk klaar met ons is en ik weer een tafeltje kan nemen op Exo!

Met een buitenlandse kennis die ik na veel geklets ontmoette op Exoknaag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: