Een hamster aanschaffen voor je kind; dit moet je weten!

De Feestdagen komen er weer aan en dit betekent dat er veel kinderen om een huisdier vragen en ouders impulsief op zoek gaan naar een hamster of ander knaagdier. Ik heb vorig jaar al besproken in deze blog waarom je wel of niet een hamster als cadeau moet geven, en in welke situatie dit een beter idee is dan in andere situaties. Mocht je als ouders/verzorgers toch hebben besloten dat het een goed idee is, lees je in deze blog wat je allemaal moeten weten eer je een hamstertje en de toebehoren uit de dierenwinkel koopt.

Welke hamster ga je in huis nemen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat iedere hamstersoort net effe andere behoeftes heeft, en dat je van te voren moet weten welke hamstersoort je wil kopen. Er zijn vijf hamstersoorten verkrijgbaar als huisdier; de Syrische hamster, de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster.

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een hamster, waaronder de groottes/doorgangen van attributen, zoals huisjes en loopwielen, de grootte van de kooi én het voer.

De Syrische hamster is de grootste hamstersoort en dit neemt ook mee dat ze de grootste kooimaat nodig hebben (als minimum) en hierbij de grootste toebehoren verschaffen. Voor een verblijf kijk je al gauw naar minimaal een meter bij een halve meter groot, met een loopwiel van 30 cm doorsnede en huisjes van zo’n 20 cm groot waar een doorgang van zo’n 7 cm op zit.

Voor de Chinese dwerghamster wordt aangeraden ook een groot loopwiel van minimaal zo’n 25 cm diameter te hebben, maar het verblijf zou vanaf 4000 vierkante cm al voldoen. De andere dwerghamsters worden veelal op het minimum van 3500 vierkante cm gehouden met een loopwiel van minimaal 20 cm omdat ze niet zo langwerpig zijn als de Chinese dwerghamster.

Karakter en gedrag

Qua karakter verschillen de hamstersoorten uiteraard van elkaar. De Syrische hamster is erg actief ’s nachts en een echte flinke knuffel op schoot. Ze zijn wat aanweziger, mede dankzij hun grootte. Ze kunnen erg brutaal zijn en vergen vaak wat tijd met tam maken als ze jong zijn, maar zijn tegelijkertijd makkelijk voor kinderen omdat ze wat groter en minder snel zijn en goed tam worden op leeftijd. De Russische dwerghamster is veelal makkelijk in de omgang en vanaf de geboorte af een stuk rustiger in de handen. Ze houden zich wat minder vast aan het nachtleven, maar zijn daarentegen wel vaak een stuk minder aanwezig in temperament. Ze worden samen met de Syrische hamster het meest verkocht en zijn de meest bekende hamstersoorten.

Iets minder bekend, maar flink in opgang, is de Campbelli dwerghamster; deze hamstersoort is dichtbije familie van de Rus en ze kunnen onderling ook gekruist worden (dit is uiteraard niet aan te raden). In tegenstelling tot de Rus, die alleen in man-vrouw paren of alleen kan leven, kan de Campbelli dwerg met soortgenoten in groepjes leven. Dit maakt wel dat het temperament van de Bellie vaak wat brutaler en aanweziger is, omdat ze gewend zijn van zich af te bijten. Ze houden zich net als de Rus niet zo strikt aan het nachtleven vast, wat ook komt door het leven in groepsverband.

Ook de Roborovski dwerghamster is wat minder bekend onder de mensen. Veelal omdat hun reputatie ze als snel en niet tam bestempeld – onterecht vaak. Ook deze dwerghamstersoort kan in groepsverband leven en is erg actief. Ze zijn vooral bovengronds te vinden bij het loopwiel/loopschaal en dit maakt het super gezellige vriendjes in de woonkamer. Van een goede fokker worden ze flink tam, dus hier hoef je niet voor terug te deinzen.

De Chinese dwerghamster komt niet zo vaak voor omdat er niet zoveel mee gefokt wordt, maar is een erg lieve, voorzichtige hamstersoort. Goed tam zijn ze zeer makkelijk te hanteren en omdat ze wat atletischer zijn gebouwd, zijn ze leuk om door takken en andere obstakels te zien klimmen. Ze zijn erg langwerpig gebouwd en hebben een langere staart, met héle grote ogen. Qua temperament zijn ze lang niet zo aanwezig en brutaal als de Syrische of Campbelli hamsters, maar hun bescheiden, verlegen karakter is ook zeker aandoenlijk en hierdoor blijven ze veelal rustig zitten in de handen.

De voorbereiding van het verblijf

Nadat je hebt gekozen welke hamstersoort je het meest geschikt vind, moet je het verblijf klaar gaan maken. Hier heb ik, met betrekking tot Syrische hamsters, destijds een artikel over geschreven, dus lees die zeker even door om een goed verblijf te kiezen!

Het is in ieder geval aan te raden om voor een glazen verblijf te gaan, zodat je de graafbehoeftes van de hamster kan voldoen. Want welke hamstersoort je ook neemt; ze kunnen allemaal gave tunnelsystemen graven! Let er hierbij op dat de juiste minimummaat kiest. Dus; 5000cm2 voor een Syrische hamster, 4000cm2 voor een Chinese dwerghamster en voor de Campbelli, Roborovski of Russische dwerghamster minimaal 3500cm2! Dit mag altijd groter, natuurlijk.

Kies hiernaast voor huisjes en andere attributen die geschikt zijn voor de hamstersoort. Voor een Syrische hamster kan je het beste naar huisjes met 7cm openingen kijken, en voor dwergjes is 5cm voldoende. Als je Campbelli of Roborovski dwerghamsters samenhoudt kan je beter voor huisjes en tunnels met meerdere uitgangen kiezen en een extra loopwiel, zodat ze elkaar kunnen vermijden. Met het loopwiel moet je opletten dat de hamster met rechte rug kan lopen, hier hebben we standaard minimums voor, welke 28cm voor een Syrische hamster, 25cm voor een Chinese dwerghamster en 20cm voor de andere dwerghamstersoorten zijn. Meer informatie over loopwielen vind je in dit artikel!

Het inrichten van het verblijf kent zo voor elke hamstersoort zijn ins en outs en op www.hamsterscaping.info vind je ontzettend veel informatie om de hamster een zo goed mogelijk leven te geven!

Voer kiezen

Voor de aanschaf moet je de juiste voeding hebben. De Syrische hamster eet bijvoorbeeld meer granen dan de dwerghamstersoorten en de Rus en de Campbelli zijn op hun plaats wat gekker van kleinere zaadjes en gedroogde insecten. Zorg er hierom voor dat je een mix koopt die speciaal voor de hamstersoort is gemaakt, en niet voor muizen of andere knaagdieren. Het beste kies je ook nog een mix speciaal voor Syren of dwerghamsters; die kan je inmiddels van verschillende merken vinden (zoals Rodipet, Mixerama, Rodenttopia, Webwinkel Whoopie en De Witte Molen).

De aanschaf van de hamster

Wat natuurlijk niet kan ontbreken is de hamster zelf! Het is wellicht verleidelijk om enkele dagen voor Kerstmis even snel naar de dierenwinkel te rijden en hier een hamster mee te nemen, maar dit is ten zeerste af te raden! Lees hier in dit artikel van Ik Wil Cavia’s waarom dit zo is.

Je kan het beste kiezen een hamster uit een opvang te adopteren, van een goede hobbyfokker te kopen of via Marktplaats een hamster op te vangen. Kijk zeker in je omgeving waar je keuze uit hebt, welke hamstersoorten er worden aangeboden en of het dus wel een ethische bron is. Als de zoektocht op niks uitkomt, kan je altijd aan een hobbyfokker of op een liefhebber groep op Facebook vragen of ze nog een hamstery of opvang weten die nog hamsters hebben die een huisje zoeken. Dan weet je zeker dat je op een goede plek eindigt!

Hamsteries hebben vaak een wacht-/reserveringslijst welke vroegtijdig al volstroomt met adoptanten. Hierom kan je beter vroeg beginnen met zoeken. Een hobbymatige fokker heeft geen ‘voorraad’ en kan dus vaak niet even een hamstertje meegeven.

Gericht op Syrische hamsters, schreef ik vorig jaar dit artikel met bevindingen over de waarde van de verantwoordelijke hobbyfokker. Lees deze even door als je besluit een hamster van een fokker te nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: