Top 10 beste snacks voor Syrische hamsters!

We weten allemaal wel dat er ontelbaar veel snacks zijn waar hamsters heerlijk van kunnen genieten. Groentes, fruit en kruiden; ze mogen bijna alles wel! Maar wat zijn nou super ingrediënten om te gebruiken in een overheerlijke snack voor jouw hamster? Deze 10 heb jij waarschijnlijk niet eerder bedacht en kunnen jouw expertise als hamsterchef behoorlijk opkrikken!

Als hamstereigenaar en liefhebber kom je vaak in aanraking met voeding. Wellicht heb je wel eens een papblogje van mij gelezen. Ik experimenteer graag met wat hamsters lekker vinden en hoe je bepaalde ingrediënten kan gebruiken. Ook focus ik mij veel op waar deze ingrediënten uit bestaan en wat de effecten zijn op onze hamsters (vetten, aminozuren, omega’s, eiwitten, etc). Daarom heb ik vandaag een top 10 met beste snacks voor Syrische hamsters, die verder gaat dan alleen de ingrediënten en ook uitlegt wat je er bijvoorbeeld mee kan doen; om het allemaal net even interessanter te maken dan een simpel stukje groente!

10. Brinta of ander graanontbijt

Oké, deze is voor de meesten wel bekend, maar ik benoem hem toch even omdat het een hele goede basis kan zijn voor een lekkere snack. Met een graanontbijt zoals van Brinta of Olvarit en wat melk/water heb je direct een lekker papje. Uiteraard kan je dit papje weer opleuken met groentes, fruit en eiwitten (kijk daarvoor ook verder in dit rijtje)! Een graanontbijt zit boordevol koolhydraten en de nodige eiwitten, dus is een super groeikanon voor jonge hamsters!

Havermout/graanontbijt maak je koud aan met wat water, koffiemelk, kattenmelk of een andere vorm van drinken. Ik vind het fijn voor nestjes om water met Foxvalley 30/50 aan te maken en dit vervolgens door Olvarit Multigranen & Maisvlokken te mengen!

9. (natuurlijk) Katten- of hondenvoer/snacks

Hamsters zijn omnivoren. Ze vinden het heerlijk om af en toe wat met vlees of gevogelte te eten en hierin zijn best wel wat mogelijkheden. Als lekkere snack kan je bijvoorbeeld een hondenbrokje met kip, lam of rund geven, maar ook witvis lusten ze wel. Het beste is om met katten- en hondenvoer naar brokken of natvlees te kijken die minder tot geen toegevoegde zouten en dergelijke hebben. Zelf gebruik ik graag de blikjes kattenvoer van Almo Nature. Meestal heb ik een variant met kip.

In plaats van natvoer kan je natuurlijk ook naar brokken kijken. Zelf gebruik ik het liefste de brokken van Vigor ‘N Sage (welke nu blijkbaar ook natvoer verkopen). Bijvoorbeeld deze variant voor puppy’s. Maar ook een goedkoper brokje zal je hamster geen kwaad doen, als je maar niet teveel geeft, want een hamster heeft niet zo heel veel eiwitten en zouten nodig.

Daarnaast zijn sommigen hondensnacks ook een lekkere snack voor hamsters, losstaand van het voer. Bijvoorbeeld gedroogde kippenpoten, Whimzees, gedroogd vlees of bepaalde koekjes.

8. Gekookte kip

Een schaarse categorie vergeleken met de twee vorige snacks, maar deze hoort hier zeker thuis. Kip is een veilige bron van eiwitten om aan jouw hamster te voeren. Voor een hamstertje kan je gewoon een blokje kipfilet voor 10-15 minuten koken en na het afkoelen gewoon als heerlijke treat geven! Ook kan je gekookte kip bijvoorbeeld combineren met een heerlijk papje van tip 1.

Uiteraard kan je ook voor gedroogde kip gaan uit de dierenwinkel, maar gekookte kip is helemaal zonder glycerine of andere toevoegingen klaar te maken.

7. Spirulina

Waarom zou superfood voor mensen geen superfood voor hamsters zijn?! Spirulina is een enorme eiwitbron, rijk aan vitamines, aminozuren, omega 3-vetzuren, essentiële vetzuren en allerlei mineralen (Spirulina, cyanobacteriën, komt uit mineraalrijke zoutwatermeren). Een bom aan goede voedingsstoffen dus.

Spirulina kan je in poedervorm toevoegen aan papjes, of even stevig door andere snacks roeren als supplement. Een leuk extraatje is dat bijvoorbeeld graanontbijt groenblauw kleurt! Je kan dus een super kleurrijk papje maken waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat het kon! Een klein mespuntje is genoeg, dus je hoeft het ook zeker niet alleen voor je hamster aan te schaffen; de rest van de pot kan je door je eigen smoothies doen!

6. (natuurlijke) Cornflakes

Cornflakes zijn een lekker simpel snackje voor je hamster. Ze zitten boordevol vezels en als je een natuurlijk variant neemt zonder suikers ben je al helemaal gezond bezig. Verkijk je niet op op cornflakes van maïs, want er bestaan ook koolhydraatarme versies die minder suiker bevatten. Zoals boekweitflakes, welke ik zelf altijd naast de biologische maïsflakes in huis heb!

Geef de cornflakes los als tussendoortje of mix door een lekkere melange van kruiden en gedroogde groentes en fruit voor variatie. Je kan het ook uitstekend door Brinta of soortgelijke papjes mengen!

5. Eivoer

Huh? Eivoer? Dat gele spul voor vogeltjes? Jep! Oké, oké… Wellicht niet de meest ‘nuttige’ tip als je één hamstertje hebt en gewoon af en toe een eitje voor ze kookt of een stukje kip geeft. Maar toch wilde ik hem includeren; deze blog gaat immers over ingrediënten waar je zelf nog niet over na hebt gedacht die wél goed van pas kunnen komen.

Eivoer is eigenlijk ontwikkeld om een tekort aan dierlijke eiwitten bij broedende en groeiende vogels te voorkomen. Je voegt als vogelhouder wat aan het dieet toe en zo komt het dier geen tekorten op eiwitten en vetten. Echter, niet alleen vogels kunnen eiwitten gebruiken! Ook zogende en groeiende hamsters hebben baat bij extra bouwstenen en energie.

Je kan eivoer toevoegen aan een lekkere mix met lekkernijen, maar ook door je Brintapapje verwerken. Ikzelf verkies dat tweede, omdat eivoer zelf vrij fijn is. Gewoon een halve theelepel (en dan natuurlijk niet op dagelijkse basis!) door je koude brinta mengen en je hamster heeft een lekker extraatje!

4. Zaden

Met zaden in dit opzicht bedoel ik niet de doorsnee milletzaadjes en andere voerbestandsdelen die door het hoofdvoer van je hamster heen zitten. Hiermee bedoel ik de zogenaamde superfood zaadjes zoals chiazaad, hennepzaad, lijnzaad en sesamzaad. In deze zaden zitten bijvoorbeeld veel antioxidanten, omega-3 en 6 zuren, vitamines en mineralen. Ook zijn er positieve effecten, zoals het verhogen van de eetlust (chia), het verbeteren van het verteringsstselsel (lijnzaad) en het verminderen van cholesterol (sesam)!

Zoals ik in punt 7 al aangaf; waarom zouden we zelf wel superfoods als supplementen door ons eigen eten doen, maar niet dat van onze huisdieren? Uiteraard moet je niet overdrijven (er zitten ook nadelen aan het overvoeren van bepaalde zaden!), maar een pinch chiazaadjes door de Brinta is mooi meegenomen!

Deze zaden zijn in een breed spectrum te vinden en worden soms door snoepjes van fabrikanten gebruikt (lijnzaad wordt veel gebruikt in huisdiersnoepjes), maar kan je natuurlijk ook gewoon los door je lekkernijen mix heen strooien, met mate!

3. Rauwe of gekookte pasta

Hamsters zijn knaagdieren. Daar worden we vaak aan herinnerd wanneer jouw lieve hamster je favoriete houten huisje weer heeft gesloopt. Iets lekkers om verder nog op te knagen (behalve het huisje van €35 die je net bij Rodipet had besteld…) is er bijvoorbeeld ongekookte pasta! Fusilli, Penne, euhhh… wat hebben we nog meer? Farfalle, macaroni, rigatoni, schelpjes, je snapt het…. Ongekookt is pasta perfecte verrijking dat ook nog eens lekker smaakt (volgens hamsters dan)!

Natuurlijk mag je pasta (ook bijvoorbeeld spaghetti) gewoon koken en na afkoelen aan je hamster voeren. Het is een koolhydratenbom en dus een enorme energiebron voor jonge hamsters, maar ook oudere hamsters die wat afvallen hebben er baat bij.

2. Gepofte granen

Creatief zijn met de lekkernij mixen voor jouw hamster? Voeg gepofte tarwe, rijst of andere granen toe! Velen weten wel dat je bijvoorbeeld havervlokken door het hok kan strooien, of dat er gerst door het voer zit, maar gepofte granen zijn een luchtige snack waar niet velen vanaf weten!

Ikzelf vind het leuk om gepofte rijst, spelt, quinoa en gierst door mijn mix van kruiden, zaden en gedroogde groentes en fruit te doen. Maar ook door graanontbijt meng ik soms gepofte granen om het een bite te geven! Gepofte granen zijn een bron aan complexe koolhydraten en vezels en een super toevoeging op het dieet van de hamster; die ik graag granivoren noem.

1. Kiemgroentes

Op nummer één heb ik een zeer veelzijdige staan; kiemgroentes, ofwel sprouts! Verschillende kiemgroentes zoals alfalfa en taugé zijn zeer geschikt om aan je hamstertje te geven, maar je kan het veel creatiever bedenken!
Zelf zaden laten ontkiemen, bijvoorbeeld het kiemzaad van de Ranzijn (deze gebruik ik zelf altijd), is veel leuker! Deze betreffende mix bestaat uit raapzaad, katjang idjoe, rode en witte dari; prima zaden om zelf te kiemen. Natuurlijk kan je ze ook los kopen, maar een mix vind ik persoonlijk wel handiger.

Met de kiemgroentes kan je het groenvoer verrijken, maar uiteraard kan dit ook weer door de verse pap gemengd worden! Als je het echt als verrijking wilt gaan geven, kan je het vooraf in (kunstmatige) mestarme grond laten ontkiemen en dit in zijn geheel (in een schaal of pot) aanbieden in de kooi. Zo kan de hamster heerlijk wroeten en graven door de grond en de kiemgroentes oppeuzelen!

Kiemgroentes zijn geen koolhydraat of eiwitknallers, maar volgens onderzoek zou alfalfa het LDL en VLDL-cholesterolgehalte bij diabetes verminderen en zitten er veel mineralen in door het hoge vochtgehalte! Worth a try, dus!

Uiteraard zijn alle bovengenoemde voedingsproducten puur als extra of supplement voor het dieet van jouw hamster. het is belangrijk dat je de snacks alleen als onregelmatig extraatje geeft en niet als vervanging van zijn of haar hoofdvoer.

Dat is ook de reden dat ik de term lekkernijenmix heb gebruikt; via deze term verwijs ik naar de mixen die ik zelf altijd als extra lekkernij voor de hamsters maak. Dit bestaat uit groentes, fruit, kruiden, bladeren, insecten, granen enzovoorts, maar zijn geen vervanger voor het hoofdvoer.

Hopelijk hebben jullie inspiratie uit deze top 10 ingrediënten gehaald en wellicht kan je een van de tips gebruiken voor jouw eigen hamster!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: