Een hamster van de Kerstman! Doen of niet?

We zijn de dagen aan het aftellen. Kerst is in zicht, de wereld is alweer volop kerstmuziek aan het draaien en ’s avonds zijn de straten versierd met prachtige lampjes. Kerst is voor velen een leuke tijd van het jaar; gezelligheid, lekker eten en cadeautjes van de Kerstman!

Kerst brengt buiten gezelligheid, cadeautjes en lekker eten nog iets met zich mee. Namelijk het impulsief aanschaffen van een huisdier voor een ander. Al dan niet je eigen kind, beste vriendin, neefjes of oma. Tijdens de feestdagen worden er onwijs veel (kleine) huisdieren aangeschaft zonder hier de juiste kennis over te hebben. Zeker knaagdieren worden massaal als ‘grappig’ cadeau aan een familielid gegeven, maar dit kan een slechte invloed op het welzijn van deze huisdieren hebben.

Wil je toch een hamster als Kerstcadeautje voor iemand kopen?

Overleg dit met bijvoorbeeld de ouders of partner. Zeker als iemand samenwoont met anderen kan je er niet vanuit gaan dat het geven van een hamster je in dank wordt afgenomen. Je koopt immers geen speelgoed of pannenset, maar een levend dier dat meer nodig heeft dan een klein kooitje uit de dierenwinkel. Maak het geen complete verassing voor het hele huishouden, een huisdier neem je niet zomaar.

Geef sowieso geen hamster aan iemand waarvan je niet weet of ze dit wel willen. Veel dieren worden na de feestdagen gedumpt omdat er geen interesse meer is in de verzorging. Geef je familielid dus alleen een hamster als je zeker weet dat deze persoon er goed voor zou zorgen. Bijvoorbeeld aan je kind terwijl je er als ouder nog de verantwoordelijkheid over neemt als het nodig is; alleen dan is een hamster als cadeau verantwoordelijk. Je kan niet zomaar een hamster bij de lokale dierenwinkel halen met een kooitje en deze bij je vriend of vriendin onder de kerstboom zetten.

Lees jezelf in voordat je een hamster en kooi koopt als cadeau voor iemand anders.

Wanneer jij een hamster regelt als cadeau voor iemand anders moet je dit zelf wel goed doen. Haal een hamster van een fokker of opvang (wat vaak dus betekent dat je niet binnen twee weken een hamster hebt!!!), een grote kooi boven de minimummaat en geschikt voer/bodembedekking/etc.

Het zou kwalijk zijn (en gebeurt véél te vaak) als je een hamster uit slechte fok haalt, een rotkooitje koopt en een onvolledige brok hierbij geeft. Zorg er voor dat de basis in orde is, voor het welzijn van de hamster. Daarnaast gebeurt het ook vaak dat degene die de hamster heeft gekregen de kooi en alle attributen moet gaan vervangen omdat ze ongeschikt zijn. Dubbel zonde dus.

Denk er nog eens goed over na!

  1. Gaat de persoon de verantwoordelijkheid en verzorging serieus nemen over dit dier? Of belandt het binnenkort in een opvang?
  2. Is de rest van het huishouden oké met het cadeau?
  3. Waar ga ik de hamster halen (en is dit te doen)?
  4. Welke spullen moet ik regelen (en is dit te doen)?

Is dit het juiste huisdier voor de persoon? Vindt die persoon het leuk? Komt de verzorging goed en gaat de eigenaar de hamster niet vroegtijdig dumpen? Wat vinden de ouders, kamergenoten, partners van een hamster? Heeft een goede hobbyfokker of opvang hamsters vrij ter adoptie? Ben je op tijd met reserveren? Kan je een kooi regelen boven de minimummaten? Heb je nagekeken of de kooi en spullen als veilig en goed worden aanbevolen? Lukt dit binnen het budget en gaat het degene lukken met betalen van voer/bodembedekking als ze de hamster hebben?

Fijne feestdagen iedereen! Laten we de impulsaanschaf van kleine knaagdieren dit jaar proberen te onderdrukken door elkaar te informeren!

Een gedachte over “Een hamster van de Kerstman! Doen of niet?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Site gebouwd met WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: